Tégláskerti Református Missziói Egyházközség Debrecen

„…Magához hív, ölel, szeret. Ne keresd rajta a keresztet, a kakast, a buzogányt, azaz a betlehemi csillagot, ha mégis az díszíti, nem tévedtél el, otthon vagy…” (Csete György)

2006. július 8.

   A magyar reformátusok szellemi központja, évszázadok óta Debrecen. A város felé közeledve, már a vonatból jól látható, a négy fiatornyos építmény, mely a Tégláskerti Református Missziós Egyházközség temploma.

    Az építészeti különlegességeket felvonultató remekmű, az Ybl és Kossuth-díjas Csete György munkájának köszönhető. Többek között „művei” közé tartozik, az ópusztaszeri emlékpark, jurtaépületének megalkotása is. Az építész mindig figyelemmel kísérte a város életét, így nagy örömére szolgált, hogy a Tégláskertben felépített templom tervezésével hozzájárulhatott, Debrecen lelki és építészet fejlődéséhez.

    Csete György életművében, mindig is jelentős szerepet kapott, a templomépítészet: Halásztelek Szent Erzsébet-templom (1981); Füzér, temetőkápolna (1982); Ópusztaszer, Erdők temploma (1991-1998); Kőszeg, Református templom (1996); Bermend, ökomenikus templom (1998); Kiskunmajsa, 56-os kápolna (2002).


Templom történet:

A Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Egyházközség látta el évtizedek óta, a Tégláskerti városrész lelki gondozását. Az Istentiszteleteket rend szerint, a kertváros általános iskolájában tartották.

A fent említett egyházközség döntése alapján, 2000. január 9-én, a Protestáns Pátens évfordulón helyezték el az új református templom alapkövét. Pontosan öt évvel később, 2005. január 9-én a gyülekezet birtokába vehette, egy hálaadó istentisztelet keretében.

A tervező, a már említett Csete György, statikus Dulánszky Jenő (1936-2000) volt, akinek utolsó munkáját csodálhatjuk ezen építményben. A tervező segítségére, H.Nagy István és Nagy Iringó építészek, Köszeghy Attila statikus asszisztensként állt rendelkezésre. Az építmény kivitelezője Proép 200Kft.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 11
Heti: 59
Havi: 365
Össz.: 76 474

Látogatottság növelés
Oldal: Templomszentelés, templomtörténet
Tégláskerti Református Missziói Egyházközség Debrecen - © 2008 - 2020 - teglaskert.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »