Tégláskerti Református Missziói Egyházközség Debrecen

„…Magához hív, ölel, szeret. Ne keresd rajta a keresztet, a kakast, a buzogányt, azaz a betlehemi csillagot, ha mégis az díszíti, nem tévedtél el, otthon vagy…” (Csete György)

A Tiszántúli Református Egyházkerület története

2006.08.17. 08:12

A Tiszántúli Református Egyházkerület 1557-ben jött létre a debrecen-nagyváradvidéki és szatmárvidéki szuperintendentiák egyesülésével. A magyar reformátusság e legnagyobb területű egyházkerülete 14 egyházmegyét foglalt magába: a beregit, biharit, érmellékit, máramarosit, békésit, debrecenit, szatmárit, szilágyit, szabolcsit, zarándit, nagybányait, ugocsait, nagykunságit, középszolnokit.


1821-22-ig ebben annyi változás történt, hogy a zarándi egyházmegye elnéptelenedése miatt megszünt. Az 1821-22-ben tartott generális konvent a máramarosi és ugocsai egyházmegyéket összevonta, a debrecenit és biharit megosztotta (új: alsószabolcs-hajdúvidéki, illetve nagyszalontai) a szilágyit pedig Erdélynek engedte át. 1909-től a felsőszabolcsi ketté vált. (új: középszabolcsi) Legnagyobb fejlődésen a békés-bánáti egyházmegye ment át, amely területileg is, népességét tekintve is kerületi nagyságúra nőtt. A kerület egységes életének Trianon vetett véget. Területéből és népességéből jutott Csehszlovákiának, Romániának sőt a Szerb-Horvát államalakulatnak is . A megmaradó többnyire csonka 11 egyházmegye alkotta a továbbiakban a Tiszántúli Egyházkerületet.1938-39-ben kiegészült a régi területének egy részével a kerület, de ez csak 1945-ig tartott. Ezt követően annyi változás történt a visszaálló 1938 előtti állapothoz képest, hogy a békés-bánáti egyházmegye békésire és csongrádira oszlott, a debreceniből kivált a debrecen-városi egyházmegye. 1952-ben, már állami beavatkozásra, alkalmazkodva a közigazgatási megyék határaihoz, 9 egyházmegye szerveződött: bihari, békési, csongrádi, debreceni,hajdúvidéki, nagykunsági, nyírségi, szabolcs-beregi és szatmári. A tiszáninneni egyházkerület megszüntetésével illetve jelentős részének tiszántúlhoz csatolásával 1953-tól 1957-ig, tiszáninnen önnálóságának visszanyeréséig, tiszavidéki nevet viselt a megnövekedett kerület. A gyülekezetek száma ma 410. Jelenleg nem a legnagyobb területű, de a legnépesebb kerület Magyarországon.

A kerület kiterjedt iskolarendszeréből 1948 illetve 1952 után csak teológiai akadémiája és a debreceni gimnáziuma maradt meg. 1990 óta a mai napig a hittudományi egyetemén kívül tanítóképző főiskolája van Debrecenben, és a területén működik 8 középiskola, 23 általános iskola, 2 alapfokú művészetoktatási intézmény és 8 óvoda. A szeretetintézmények(idősek otthona, idősek napköziotthona, fogyatékosok otthona, szenvedélybetegek átmeneti otthona, támogatószolgálat stb.) száma meghaladja a negyvenet.(43)


A kerület püspöke Dr. Bölcskei Gusztáv, főgondnoka Dr. Virágh Pál.


A lelkészek száma 475, a presbitereké mintegy 5200.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 11
Heti: 56
Havi: 362
Össz.: 76 471

Látogatottság növelés
Oldal: Tiszántúli Egyházközség
Tégláskerti Református Missziói Egyházközség Debrecen - © 2008 - 2020 - teglaskert.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »